Van Engelen Tandtechniek

Wat is tandplak?

Geplaatst op

Plaque is een kleverige, kleurloze verzameling van bacteriën die zich op de tanden vormt. Het zorgt ervoor dat de tanden “wazig aanvoelen” op de tong en is het meest merkbaar wanneer de tanden niet worden gepoetst.

Wat veroorzaakt plak en waarom is het schadelijk?

Plak ontwikkelt zich wanneer voedsel dat koolhydraten (suikers en zetmeel) bevat, zoals melk, frisdranken, rozijnen, taarten of snoepjes, vaak op de tanden achterblijven. Bacteriën die in de mond leven, gedijen goed op deze voedingsmiddelen en produceren daardoor zuren. Na verloop van tijd vernietigen deze zuren het tandglazuur, met tandbederf tot gevolg. Plaque kan zich ook ontwikkelen op de tandwortels onder het tandvlees en de afbraak van het bot dat de tand ondersteunt, veroorzaken.

Hoe kan plakvorming worden voorkomen?

Om plakvorming te voorkomen, poets je tanden minstens twee keer per dag met een zachte, afgeronde tandenborstel. Let vooral op de ruimte waar het tandvlees en de tanden en kiezen samenkomen. Gebruik een fluoride houdende tandpasta.

  • Floss ten minste eenmaal per dag tussen de tanden om voedselresten en bacteriën te verwijderen.
  • Gebruik een antibacteriële mondspoeling om bacteriën die tandplak en tandvleesaandoeningen veroorzaken te verminderen.
  • Raadpleeg de tandarts of mondhygiënist elke 6 maanden voor een controle en het schoonmaken van de tanden.

Vraag je tandarts of een tandkit geschikt is voor jou. Dental sealants zijn een dunne, plastic coating die op de kauwvlakken van de tanden worden geschilderd om ze te beschermen tegen gaatjes en tandbederf.

Eet een uitgebalanceerd dieet en beperk het aantal tussendoortjes. Als je een snack nodig hebt, kies dan voor voedzame voedingsmiddelen zoals yoghurt, kaas, fruit of rauwe groenten. Groenten, zoals selderij, helpen bij het verwijderen van voedsel en helpen bij het neutraliseren van plaque-veroorzakende zuren.

Plaque laten verwijderen?

Heb je nou een tijd lang je tanden een beetje verwaarloosd maar nog geen gaatjes. Maak dan een afspraak bij de tandarts om je gebit te reinigen. Hierna kun je “opnieuw” beginnen met het bijhouden van je gebit.

Gerelateerde berichten

9 Tips voor een betere mondhygiëne

Tandheelkundige gezondheid is direct gerelateerd aan het algemene welzijn, daarom is het essentieel om een goede mondhygiëne te handhaven. Mensen...

Lees meer

Waarom tandartsangst niet meer nodig is

Een van de meest voorkomende angsten die mensen hebben is een bezoek aan de tandarts. We begrijpen het, maar we weten ook dat wegblijven van de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden