Van Engelen Tandtechniek

9 Tips voor een betere mondhygiëne

Geplaatst op

Tandheelkundige gezondheid is direct gerelateerd aan het algemene welzijn, daarom is het essentieel om een goede mondhygiëne te handhaven. Mensen van alle leeftijden kunnen tandproblemen hebben, zoals tandverkleuringen, gaatjes en tandvleesproblemen. Naast het volgen van een goede mondverzorgingsroutine, moet je ook regelmatig naar je tandarts gaan. Hier zijn negen essentiële tips voor een betere mondhygiëne:

1. Gebruik de juiste borsteltechniek

Een snelle mondspoeling is niet voldoende om de deeltjes die tussen je tanden en tandvlees vastzitten te verwijderen. Als je de juiste methode gebruikt om je tanden schoon te maken, moet je je tanden poetsen onder een hoek van 45 graden en zachtjes in cirkels masseren.

  • Poets je tanden twee keer per dag, maar wacht 20 minuten na het eten of drinken om je tanden te poetsen. Dit is vooral belangrijk bij het nuttigen van suikerhoudende of zure maaltijden of snacks.
  • Reinig je tong goed met een tongschraper.

2. Flos dagelijks

Net als bij het poetsen van je tanden, moet flossen ook deel uitmaken van je tandverzorgingsroutine. Zorg ervoor dat je het op de juiste manier gebruikt om de bacteriën en ophoping effectief te verwijderen. De flosdraad moet idealiter 18 inch lang zijn, zodat je het om elke tand kunt wikkelen en niet hetzelfde gedeelte kunt gebruiken.

3. Gebruik fluoridetandpasta

Fluoride helpt je tanden en glazuur te versterken en daarom beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel het gebruik van fluoride bevattende tandpasta aan. De hoeveelheid tandpasta hangt meestal af van de leeftijd van de persoon die de tandpasta gebruikt. Voor kinderen tussen 3 en 6 jaar wordt niet meer dan een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt aanbevolen, en voor kinderen onder de 3 jaar wordt de grootte van een rijstkorrel aanbevolen.

4. Sla de suiker over

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker en zetmeel veroorzaken reacties in je mond die vaak leiden tot tandbederf. De bacteriën in de mond combineren zich met zetmeel en suiker om zuren te produceren die de beschermende laag glazuur wegvreten, wat leidt tot gaatjes in de mond. Het is van cruciaal belang om de consumptie van deze voedingsmiddelen te verminderen en je tanden te poetsen of te spoelen na het eten ervan.

5. Aandacht voor je tandvlees

Het is essentieel om er rekening mee te houden wanneer je bloed vindt tijdens het tandenpoetsen, wanneer je tandvlees ontstoken lijkt of wanneer je pijn voelt. Negeer deze tekenen niet en raadpleeg je tandarts om er zeker van te zijn dat het niets ernstigs is. Vraag hen naar remedies om je tandvlees gezond te maken.

6. Stop laat in de nacht met snoepen

Een goede tandenpoetsbeurt is slechts de eerste stap naar het behoud van de mondhygiëne. Om je tanden en tandvlees in uitstekende conditie te houden, is het belangrijk dat je op oneven uren stopt met snoepen, omdat de voedselresten die in je mond achterblijven de groei van bacteriën bevorderen, wat leidt tot tand- en tandvleesproblemen.

7. Vermijd gewoonten die schadelijk zijn voor de gezondheid

Om een goede mondhygiëne te behouden, wordt sterk aangeraden om het gebruik van tabak en andere soortgelijke producten te vermijden. Bovendien ontmoedig je gewoonten zoals bijtende nagels, zuigende duimen en het openen van dingen met je tanden.

8. Eet gezond

Voeg voedingsmiddelen toe die goed zijn voor je tanden en tandvlees en zorg voor een evenwichtige voeding om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen. Vermijd daarnaast de consumptie van te kleverig voedsel en zure dranken.

9. Krijg regelmatig een tandheelkundige check-up

Het is aan te bevelen om ten minste om de zes maanden regelmatig tandheelkundige onderzoeken en controles te laten uitvoeren. Dit zal je helpen om in een vroeg stadium een diagnose te stellen van eventuele orale aandoeningen en om complicaties in de toekomst te voorkomen.

Gerelateerde berichten

Tips voor een gezond gebit tijdens het ouder worden

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam op veel manieren. Onze mondgezondheid is daar geen uitzondering op. Oudere volwassenen kunnen te...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden