Van Engelen Tandtechniek

Problemen met de tong

Geplaatst op

Tongproblemen omvatten een verscheidenheid aan symptomen, van pijn tot veranderingen in kleur en textuur, die veel verschillende oorzaken kunnen hebben. Hoewel de tong vaak “de sterkste spier van het lichaam” wordt genoemd, bestaat hij uit een groep spieren waarmee we voedsel kunnen proeven, slikken en praten. Een gezonde tong is roze en bedekt met kleine knobbeltjes, papillen genaamd. Omdat je je tong de hele tijd gebruikt, kunnen tongproblemen frustrerend en ongemakkelijk zijn.

Let op: als je regelmatig naar de tandarts gaat, dan kan hij de tong ook beoordelen vanuit zijn medische expertise. Woonachtig in de regio Rotterdam? Dan adviseren we je om je in te schrijven bij deze tandarts Rotterdam.

Symptomen van tongproblemen

Verschillende oorzaken van tongproblemen hebben verschillende symptomen. Zo kan het zijn dat je last hebt van:

 • Pijn
 • Brandend gevoel
 • Klontjes
 • Zweertjes
 • Verkleuring, variërend van wit tot zwart
 • Veranderingen in de structuur

Oorzaken van tongproblemen

Er zijn verschillende oorzaken voor tongproblemen. De meeste tongproblemen zijn niet ernstig en de meeste kunnen snel verholpen worden. In sommige gevallen kan een verkleurde of pijnlijke tong echter wijzen op ernstiger aandoeningen, zoals een vitaminetekort, aids of mondkanker. Daarom is het belangrijk dat je medisch advies inwint als je aanhoudende problemen met je tong hebt. Er zijn veel dingen waardoor uw tong pijnlijk kan worden of waardoor zich pijnlijke bultjes kunnen vormen, zoals:

 • Trauma: Als je per ongeluk op je tong bijt of je tong schroeit aan iets dat heet is, kun je een pijnlijke tong houden tot de schade genezen is. Ook tandenknarsen of -klemmen kan de zijkanten van de tong irriteren en pijnlijk maken.
 • Roken: overmatig roken kan je tong irriteren en pijnlijk maken.
 • Zweertjes: Veel mensen krijgen op een gegeven moment last van deze zweertjes op hun tong. De oorzaak is onbekend, hoewel ze erger kunnen zijn in periodes van hevige stress.
 • Brandend tongsyndroom: Sommige postmenopauzale vrouwen krijgen last van dit syndroom, waarbij de tong aanvoelt alsof hij verbrand is.
 • Vergrote papillen: Als een of meer van je smaakpapillen ontstoken of geïrriteerd raken, kunnen ze opzwellen en een pijnlijke bobbel op je tong vormen.
 • Andere medische problemen: Medische aandoeningen, zoals diabetes en bloedarmoede, kunnen een pijnlijke tong als symptoom hebben.
 • Mondkanker: Hoewel de meeste tongpijn niets is om je zorgen over te maken, moet je een arts raadplegen als je een knobbel of pijnlijke plek op je tong hebt die niet binnen een week of twee weggaat. Veel vormen van mondkanker doen in een vroeg stadium geen pijn, dus ga er niet vanuit dat er niets aan de hand is als je geen pijn hebt.

Behandeling voor tongproblemen

De behandeling van tongproblemen is afhankelijk van de oorzaak. Sommige problemen gaan vanzelf over. Als je een onderliggende aandoening hebt, kan behandeling daarvan de symptomen verbeteren.

Gerelateerde berichten

Tips om je tandenborstel schoon te maken

Je gebruikt jouw tandenborstel om voedselresten van je tanden en kiezen te verwijderen, maar zelden maak je jouw tandenborstel schoon. Het reinigen...

Lees meer

Elektrische tandenborstels: Zijn ze het waard?

Eerder was de belangrijkste beslissing bij de aankoop van een tandenborstel om te kiezen voor zacht, medium of hard. Tegenwoordig zijn er tientallen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden