Van Engelen Tandtechniek

Elektrische tandenborstels: Zijn ze het waard?

Geplaatst op

Eerder was de belangrijkste beslissing bij de aankoop van een tandenborstel om te kiezen voor zacht, medium of hard. Tegenwoordig zijn er tientallen soorten borstels, van een eenvoudige handtandenborstels tot een duurdere elektrische versie. Zijn elektrische borstels het extra geld waard? Lees snel verder.

 

Krachtiger poetsen

Een elektrische kan een groter gebied sneller bedekken, dus je reinigt meer oppervlakken in dezelfde tijd. Wanneer je met de hand poetst, maakt je ongeveer 300 slagen per minuut. Vergelijk dat met de duizenden – in sommige gevallen tienduizenden – slagen per minuut die een krachtbron maakt. De extra kracht kan hierbij goed van pas komen.

 

“Een gewone tandenborstel kan voldoende zijn voor een goede mondhygiëne, hiervoor moet je deze echter wel goed gebruiken. Het probleem is dat velen van ons ze niet gebruiken voor de aanbevolen 2 minuten, of aan elke tand.” – Tandarts Breda

 

Minder tandplak en minder tandvlees problemen

Krachtige tandenborstels zijn beter in het reinigen van je tanden dan handmatige tandenborstels. Een recent onderzoek toonde aan dat mensen die ze gebruikten minder tandplak en tandvleesproblemen hadden.

 

Elektrische tandenborstels zijn nuttig voor bepaalde mensen, zoals mensen die moeite hebben met het gebruik van hun handen of mensen die moeite hebben met poetsen. Het is veel eenvoudiger.

 

Andere mensen die baat hebben bij een elektrische tandenborstel:

 

  • Kinderen: De kinderen kunnen denken dat elektrische exemplaren leuker en gemakkelijker te gebruiken zijn.
  • Mensen met beugels: Deze borstels kunnen in en rond de metalen onderdelen worden gereinigd.
  • Luie poetsers: Als de tandarts denkt dat je niet genoeg tandplak verwijdert met een handtandenborstel, kan hij een elektronische borstel aanbevelen.

 

 

Nadelen van een elektrische tandenborstel

Er zijn ook nadelen van elektrische tandenborstels, we hebben hieronder enkele voor je uitgelicht.

 

Duur in aanschaf

Een gewone tandenborstel kost meestal een paar dollar, terwijl je 100 dollar of meer kunt uitgeven aan een elektrische tandenborstel. Borstelkoppen voor elektrische tandenborstels moeten net zo vaak worden vervangen als een reguliere tandenborstels.

Vals gevoel van voldoening

“Een elektrische tandenborstel kan een vals gevoel van voldoening geven. Je kunt je misschien beter voelen alsof je beter poetst omdat je 60 euro aan een elektrische tandenborstel hebt uitgegeven, ook al ben je dat niet.” – Tandarts Boxtel

Minder praktisch tijdens het reizen

Een is elektrische tandenborstel is groter en heeft een onpraktische vorm om op te bergen. Hierdoor passen deze minder makkelijk in een kleine toilettas. Daarnaast moet je voor een eventuele acculader ook een reisstekker hebben.

Verschillende type elektrische tandenborstels

Er zijn een paar categorieën elektrische tandenborstels. Het belangrijkste verschil is hoe de borstel beweegt:

  • Oscillerend en roterend: De kop beweegt in een cirkelvormige beweging met 3.000 tot 7.500 slagen per minuut.
  • Oscillerend en pulserend: De borstelkop beweegt niet alleen cirkelvorming, maar ook op en neer. Je dient de tandenborstel goed stil te houden per tand.
  • Sonisch: De borstelkop maakt zijwaartse bewegingen met een snelheid van ongeveer 10 keer die van een roterende borstel — ongeveer 31.000 zijwaartse bewegingen per minuut.
  • Ultrasoon: De snelle zijwaartse beweging zorgt voor trillingen die tandplak losmaken.
  • Ionisch: De borstelkop beweegt niet. Een lage elektrische stroom in de borstelharen trekt tandplak aan.

Welke elektrische tandenborstel moet ik kopen?

Tandenborstels met wegwerpbaterijen kosten ongeveer 12 tot 50 euro, terwijl oplaadbare elektrische versies variëren van 40 euro tot meer dan 150 euro. Sommige uitvoeringen worden geleverd met reiskoffers en ingebouwde sensoren die aangeven wanneer je te hard poetst.

Andere tandenborstels hebben ingebouwde timers die elke 30 seconden gedurende 2 minuten een pieptoon geven om je te laten weten dat het tijd is om naar een ander deel van je mond te gaan. High-tech versies hebben Bluetooth-technologie die gegevens over je borstelgewoonten naar je telefoon stuurt. Maar bedenk van te voren of je dit echt gaat gebruiken.

“Uiteindelijk is de manier waarop je die tandenborstel gebruikt belangrijker dan de tandenborstel zelf. Zorg ervoor dat je minimaal twee keer per dag 2 minuten poetst met zachte borstelharen en een fluoridetandpasta.” – Tandarts Eindhoven

Gerelateerde berichten

Tips om je tandenborstel schoon te maken

Je gebruikt jouw tandenborstel om voedselresten van je tanden en kiezen te verwijderen, maar zelden maak je jouw tandenborstel schoon. Het reinigen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden