Van Engelen Tandtechniek

Tips voor een gezond gebit tijdens het ouder worden

Geplaatst op

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam op veel manieren. Onze mondgezondheid is daar geen uitzondering op. Oudere volwassenen kunnen te maken krijgen met specifieke uitdagingen die hun gebit en tandvlees kunnen aantasten. Gelukkig zijn er manieren om deze problemen te voorkomen of te behandelen en uw glimlach gezond te houden.

 

In deze blog bespreken we enkele van de meest voorkomende mondgezondheidsproblemen bij oudere volwassenen en geven we tips om ze aan te pakken.

 

Droge mond

Droge mond is een aandoening waarbij de speekselproductie afneemt. Speeksel speelt een belangrijke rol bij het reinigen van de mond, het neutraliseren van zuren en het beschermen tegen tandbederf. Droge mond kan worden veroorzaakt door medicijnen, ziekten of andere factoren. Het kan leiden tot een ongemakkelijk gevoel, een slechte adem, een verhoogd risico op gaatjes en infecties.

 

Om droge mond te verlichten, kunt u het volgende doen:

 

  • Drink regelmatig water of suikervrije dranken.
  • Kauw suikervrije kauwgom of zuig op suikervrije snoepjes om de speekselstroom te stimuleren.
  • Vermijd alcohol, cafeïne en tabak, die de mond kunnen uitdrogen.
  • Gebruik een luchtbevochtiger in uw slaapkamer om de luchtvochtigheid te verhogen.
  • Gebruik een kunstmatige speekselvervanger of een mondspoeling die speciaal is ontworpen voor droge mond.
  • Raadpleeg uw arts of tandarts als u denkt dat uw medicijnen droge mond veroorzaken. Misschien kunnen ze de dosering aanpassen of een ander middel voorschrijven.

 

Tandbederf en tandvleesontsteking

Tandbederf en tandvleesontsteking zijn twee veelvoorkomende aandoeningen die het glazuur en het tandvlees aantasten. Ze worden veroorzaakt door de ophoping van bacteriële plaque op de tanden en langs de tandvleesrand. Als plaque niet regelmatig wordt verwijderd, kan het hard worden tot tandsteen, dat alleen door een tandarts kan worden verwijderd. Plaque en tandsteen kunnen leiden tot gaatjes, gevoelige tanden, bloedend tandvlees, terugtrekkend tandvlees en uiteindelijk totstandverlies.

 

Om tandbederf en tandvleesontsteking te voorkomen of te behandelen, kunt u het volgende doen:

 

  • Poets uw tanden twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta.
  • Flos elke dag om de plaque tussen de tanden te verwijderen.
  • Bezoek uw tandarts regelmatig voor controle en reiniging.
  • Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten en fruit en beperk de inname van suiker en zetmeel.
  • Stop met roken of gebruik geen tabaksproducten, die schadelijk zijn voor uw mondgezondheid.

 

Slijtage van het glazuur

Het glazuur is de harde buitenste laag van de tand die de binnenste lagen beschermt. Het glazuur kan na verloop van tijd slijten door zure voedingsmiddelen en dranken, knarsen of klemmen van de tanden, of onjuist poetsen. Slijtage van het glazuur kan leiden tot gevoelige tanden, verkleuring, scheuren of afbrokkelen van de randen.

 

Om slijtage van het glazuur te voorkomen of te verminderen, kunt u het volgende doen:

 

  • Spoel uw mond met water na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen of dranken, zoals citrusvruchten, tomaten, frisdrank of wijn.
  • Wacht minstens een half uur na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen of dranken voordat u uw tanden poetst, om te voorkomen dat u het zachte glazuur wegpoetst.
  • Gebruik een zachte tandenborstel en een niet-schurende tandpasta om uw tanden te poetsen.
  • Gebruik een fluoridehoudende mondspoeling of een tandpasta die het glazuur versterkt.
  • Draag een nachtbeugel als u last heeft van knarsen of klemmen van de tanden.
  • Raadpleeg uw tandarts als u tekenen van slijtage van het glazuur opmerkt. Hij of zij kan u adviseren over mogelijke behandelingen, zoals composietvullingen, kronen of veneers.

 

Verlies van natuurlijke tanden

Verlies van natuurlijke tanden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals tandbederf, tandvleesontsteking, trauma of ziekte. Het verlies van natuurlijke tanden kan leiden tot problemen met het kauwen, spreken, het uiterlijk en het zelfvertrouwen. Bovendien kan het verlies van natuurlijke tanden leiden tot veranderingen in de kaakstructuur en de gezichtsvorm, omdat de kaakbotdichtheid afneemt.

 

Om verlies van natuurlijke tanden te voorkomen of te behandelen, kunt u het volgende doen:

 

  • Volg de bovenstaande tips om uw mondgezondheid te behouden en problemen zoals tandbederf en tandvleesontsteking te voorkomen.
  • Draag een gebitsbeschermer als u aan sport doet of andere activiteiten die uw tanden kunnen beschadigen.
  • Raadpleeg uw tandarts zo snel mogelijk als u een tand verliest of als uw tand los zit of pijn doet. Hij of zij kan u helpen de beste optie te kiezen om uw ontbrekende tand te vervangen, zoals een implantaat, een brug of een kunstgebit.
  • Zorg goed voor uw kunstgebit als u er een heeft. Reinig het dagelijks met een speciale borstel en reinigingsmiddel en bewaar het in water als u het niet draagt. Bezoek uw tandarts regelmatig om uw kunstgebit aan te passen of te vervangen indien nodig.

 

Geriatrische tandheelkunde bij ons

Bij ons begrijpen we de specifieke mondgezondheidsbehoeften van oudere volwassenen. Wij bieden geriatrische tandheelkunde aan, een tak van de tandheelkunde die zich richt op de preventie, diagnose en behandeling van mondgezondheidsproblemen bij oudere patiënten. Wij bieden ook specifieke diensten aan voor oudere patiënten die lijden aan chronische aandoeningen, cognitieve stoornissen of mobiliteitsproblemen.

 

Als u meer wilt weten over onze geriatrische tandheelkunde of als u een afspraak wilt maken, kunt u onze homepage bezoeken of contact met ons opnemen. Wij staan klaar om u te helpen uw gebit gezond te houden tijdens het ouder worden.

Gerelateerde berichten

Verschillende soorten verdovingen bij de tandarts

Een bezoek aan de tandarts kan voor veel mensen een bron van angst, bezorgdheid en wanhoop zijn. Tegelijkertijd weet je al dat mondhygiëne van...

Lees meer

Over ons

Lees onze blogs over de interessante ontwikkelingen in de tandtechniek.

Contactgegevens

Via info @ vanengelentandtechniek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden