Van Engelen Tandtechniek

Redenen van een stinkende adem

Geplaatst op

Een slechte adem, medisch gezien halitosis genoemd, kan het gevolg zijn van slechte tandheelkundige gewoonten en kan een teken zijn van andere gezondheidsproblemen. Een slechte adem kan ook worden verergerd door het soort voedsel dat je eet en andere ongezonde leefgewoonten.

Hoe beïnvloedt wat je eet de ademhaling?

In principe wordt al het gegeten voedsel in je mond afgebroken.  Als je voedsel met sterke geuren (zoals knoflook of uien)eet moet je borstelen en flossen -en eventueel zelfs mondspoeling gebruiken om de geur te verminderen. Maar dit is slechts tijdelijk. De geur zal niet volledig verdwijnen totdat het voedsel door je lichaam is gegaan.

Waarom veroorzaken slechte gewoontes een slechte adem?

Als je de tanden niet dagelijks poetst en flost, kunnen er voedselresten in je mond achterblijven, wat de bacteriële groei tussen de tanden, rond het tandvlees en op de tong bevordert. Dit veroorzaakt een slechte adem. Antibacteriële mondspoelingen kunnen ook helpen bacteriën te verminderen.

Roken of pruimtabaksproducten kunnen ook leiden tot een slechte adem, vlekken op de tanden, verminderen het vermogen om voedsel te proeven en irriteren het tandvlees.

Welke gezondheidsproblemen worden in verband gebracht met een slechte adem?

Aanhoudende slechte adem of een slechte smaak in de mond kan een waarschuwing zijn voor tandvleesaandoeningen. Tandvleesaandoeningen worden veroorzaakt door de opbouw van tandplak op de tanden. Bacteriën veroorzaken de vorming van giftige stoffen die het tandvlees irriteren. Als tandvleesaandoeningen onbehandeld door de tandarts blijven, kunnen het tandvlees en het kaakbot beschadigd raken.

Voorkom een droge mond

De medische aandoening droge mond (ook wel xerostomie genoemd) kan ook een slechte adem veroorzaken. Speeksel is nodig om de mond te bevochtigen, de door tandplak geproduceerde zuren te neutraliseren en dode cellen weg te spoelen die zich ophopen op de tong, het tandvlees en de wangen. Als deze cellen niet worden verwijderd, worden ze afgebroken en kunnen ze een slechte adem veroorzaken. Een droge mond kan een bijwerking zijn van verschillende medicijnen, speekselklierproblemen of een continue ademhaling door de mond.

Veel andere ziekten en aandoeningen kunnen een slechte adem veroorzaken. Hier zijn er enkele om op te letten: luchtweginfecties zoals longontsteking of bronchitis, chronische sinusinfecties, postnasale infuus, diabetes, chronische zure reflux en lever- of nierproblemen.

Gerelateerde berichten

Tips voor een gezond gebit tijdens het ouder worden

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam op veel manieren. Onze mondgezondheid is daar geen uitzondering op. Oudere volwassenen kunnen te...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden