Van Engelen Tandtechniek

Mondhygiëne: wat doet de mondhygiënist en wat kun je zelf doen?

Geplaatst op

Er zijn helaas veel mensen die een slechte mondhygiëne hebben. Wanneer dit naar voren komt in de periodieke gebitscontrole, dan zal de tandarts je in veel gevallen doorverwijzen naar de mondhygiënist. Dit om schade en verdere problemen aan het gebit te voorkomen. Je kunt alleen zelf ook een aantal dingen doen om een goede mondhygiëne te behalen of behouden. In deze blog gaan we dieper in op de werkzaamheden van een mondhygiënist en op tips die je zelf kunt toepassen.

Werkzaamheden van de mondhygiënist

Veel mensen bezoeken de mondhygiënist na een doorverwijzing van de tandarts. De mondhygiënist herstelt een slechte mondhygiëne, zodat je weer fris uit je mond ruikt. Daarnaast zorgt hij of zij dat je tandvlees niet meer gezwollen is, tandsteen en tandplak verdwijnt en je een kleinere kans hebt op gaatjes. Een mondhygiënist behandelt al deze klachten om ervoor te zorgen dat er geen grotere schade aan je gebit ontstaat. De volgende werkzaamheden worden uitgevoerd door mondhygiënisten:

  • Onderzoeken van je gebit en tandvlees
  • Reinigen van je gehele gebit, o.a. tandsteen, aanslag en tandplak verwijderen
  • Behandelen van ontstekingen aan het tandvlees
  • Sealen van kiezen en tanden
  • Adviseren en tips geven over een goede mondhygiëne

Tips om zelf een goede mondhygiëne te behouden

Het is lang niet altijd nodig om een mondhygiënist te bezoeken. Vaak zijn periodieke controles bij de tandarts voldoende om een goede mondhygiëne in stand te houden. Daarnaast zijn er een aantal tips bij het poetsen van je tanden die ervoor zorgen dat je gebit en mond hygiënisch blijven:

  • Poets je tanden twee keer twee minuten per dag
  • Gebruik een elektrische tandenborstel bij het poetsen
  • Neem je tong mee bij het poetsen van je tanden
  • Gebruik tandpasta met fluoride erin
  • Maak naast poetsen gebruik van flossdraad, ragers of stokers

Bovenstaande tips geeft de tandarts zelf ook vaak. Door je tanden op de juiste wijze te poetsen verklein je de kans op een slechte mondhygiëne. Naarmate we ouder worden is poetsen vaak niet meer voldoende en adviseert de tandarts je dan ook om een tandenstoker, tandenrager of flossdraad te gebruiken. Met deze hulpmiddelen is het mogelijk om ook de ruimtes tussen je tanden schoon te houden.

Gerelateerde berichten

Tips voor een gezond gebit tijdens het ouder worden

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam op veel manieren. Onze mondgezondheid is daar geen uitzondering op. Oudere volwassenen kunnen te...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden