Van Engelen Tandtechniek

Gewoontes die slecht zijn voor je tanden

Geplaatst op

Om je tanden goed te houden is goed poetsen en regelmatig de tandarts bezoeken niet genoeg. Het is ook belangrijk om op te letten met wat je eet en met wat je doet. In dit blog lees je een aantal slechte gewoontes voor je gebit.

Kauwen op ijs

Het is natuurlijk en suikervrij, dus je zou kunnen denken dat ijs onschadelijk is. Maar het kauwen op harde, bevroren blokjes kan je tanden breken of zelfs barsten. Warm en koud voedsel kan leiden tot snelle, scherpe pijnklachten of aanhoudende tandpijn. De volgende keer dat je de drang naar ijs krijgt, kauw je in plaats daarvan wat suikervrije kauwgom.

Sporten zonder mondbescherming

Of je nu hockey of een andere contactsport speelt, ga niet zonder gebitsbeschermer in het spel. Dit is een stuk gegoten plastic dat de bovenste rij tanden beschermt. Zonder dit plastic zijn je tanden een stuk kwetsbaarder in een ruig duel. Je kunt zelf passende gebitsbeschermers kopen in een winkel, of je kunt er een op maat laten maken door je tandarts.

Tong Piercings

Tong piercings mogen dan wel trendy zijn, maar bijten op de metal kan een tand breken. Lip piercings vormen een vergelijkbaar risico. En wanneer metaal tegen het tandvlees wrijft, kan het tandvlees beschadigen, wat tot tandverlies kan leiden. De mond is ook een toevluchtsoord voor bacteriën, dus piercings verhogen het risico op infecties en zweren. Ook bij een tongpiercing is er een risico op het per ongeluk doorboren van een groot bloedvat, wat ernstige bloedingen kan veroorzaken. Bespreek eerst de gezondheidsrisico’s met de tandarts.

Tanden knarsen

Tandenknarsen kan na verloop van tijd de tanden aantasten. Het wordt meestal veroorzaakt door stress en slaapgewoonten. Dit maakt het moeilijk te controleren. Het vermijden van hard voedsel gedurende de dag kan pijn en schade als gevolg van deze gewoonte verminderen. Het dragen van een gebitsbeschermer ’s nachts kan de schade voorkomen die wordt veroorzaakt door het knarsen tijdens het slapen.

Gerelateerde berichten

Wat zijn de oorzaken van en oplossingen voor kaakklachten?

Als u met klachten aan de kaak te maken krijgt kan dat ernstige gevolgen hebben voor uw gebit. De symptomen zijn in de meeste gevallen hetzelfde en...

Lees meer

Wat is een tandabces?

Een abces is een pus zak die zich vormt rond de wortel van een geïnfecteerde tand. Iedereen van kinderen tot ouderen kan er een krijgen. Als je er...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden