Van Engelen Tandtechniek

Compleet of gedeeltelijk kunstgebit?

Geplaatst op

Een kunstgebit is een uitneembare vervanging voor ontbrekende tanden en omliggende weefsels. Er zijn twee soorten kunstgebitten beschikbaar: een volledig en een gedeeltelijk kunstgebit. Compleet kunstgebit wordt gebruikt wanneer alle tanden ontbreken, terwijl een gedeeltelijk kunstgebit wordt gebruikt wanneer sommige natuurlijke tanden blijven zitten.

Volledig kunstgebit

Volledige gebitsprothesen of een volledig kunstgebit kunnen zowel ‘conventioneel’ als ‘direct’ zijn. Gemaakt nadat de tanden zijn verwijderd en het tandvlees is begonnen met genezen, is een conventioneel kunstgebit klaar voor plaatsing in de mond ongeveer 8 tot 12 weken nadat de tanden zijn verwijderd.

In tegenstelling tot een conventioneel kunstgebit wordt een direct kunstgebit vooraf gemaakt en kan het worden geplaatst zodra de tanden zijn verwijderd. Hierdoor hoeft de drager niet zonder tanden te zitten tijdens de genezingsperiode. Botten en tandvlees krimpen echter na verloop van tijd, vooral tijdens de genezingsperiode na het verwijderen van de tanden en kiezen. Daarom is een nadeel van een direct kunstgebit in vergelijking met een conventioneel kunstgebit, dat er meer aanpassingen nodig zijn om het tijdens het genezingsproces goed te laten passen en dat het over het algemeen slechts als een tijdelijke oplossing moet worden beschouwd totdat een conventioneel kunstgebit kan worden gemaakt.

Gedeeltelijke kunstgebit

Een uitneembaar gedeeltelijke kunstgebit of brug bestaat meestal uit vervangende tanden bevestigd aan een roze of tandkleurige plastic basis, die soms verbonden is met een metalen frame dat het kunstgebit op zijn plaats houdt in de mond. Een gedeeltelijk kunstgebit wordt gebruikt wanneer een of meer natuurlijke tanden in de boven- of onderkaak blijven zitten. Een vaste brug vervangt een of meer tanden door het plaatsen van kronen op de tanden aan weerszijden van de ruimte en het bevestigen van kunsttanden. Deze “brug” wordt dan vastgekit. Niet alleen vult een gedeeltelijke prothese de ruimten op die ontstaan door ontbrekende tanden, het voorkomt ook dat andere tanden van positie veranderen. Een nauwkeurige gedeeltelijke prothese is afneembaar en heeft interne bevestigingen in plaats van sluitingen die zich aan de aangrenzende kronen hechten. Dit is een meer natuurlijk uitziend apparaat.

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden